Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesNieuwe tuin

Nieuwe tuin

Nieuwe tuin

Nieuwe tuin? Kies voor groen!

Wij scheiden ons afval. Gebruiken nauwelijks nog plastic tassen voor onze spullen en kopen de meest duurzame producten. Toch maken we geen milieubewuste keuzes als het gaat om onze buitenruimte. Er moet meer groen in de nieuwe tuin!

In Nederland is echt een trend gaande. Mensen kiezen tegenwoordig voor beton in plaats van voor groen. Dat zie je in het bijzonder veel bij eigenaren van tussen-, hoek- en twee-onder-één-kap woningen. Die hebben vaak een beperkte ruimte voor hun tuin. En dan zie je dat een terras voorrang krijgt op de groenvoorziening.

Overstromende riolering

Probeer je milieubewuster en duurzamer te leven? Dan is het verstandig om nog eens na te denken over het groen in je tuin. Want ook daar is nog veel winst te behalen. Beton geeft een stukje gemak. Want je kunt er namelijk een terras op bouwen en er is geen onderhoud vereist. Maar met de huidige klimaatveranderingen is beton niet zo gunstig. De hoeveelheid regen is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat water moet ergens heen!  Maar als er beton ligt, kan het geen uitvlucht vinden in de grond. Dat is voor één huishouden nog niet zo erg. Maar komt het water van een hele woonwijk terecht in de riolering, dan ontstaat daar een groot capaciteitsprobleem. Met als gevolg dat het riool overstroomt.

Tips voor een milieubewuste nieuwe tuin

Toch is het capaciteitsprobleem gemakkelijk te voorkomen. Met een aantal aanpassingen is je nieuwe tuin binnen no-time milieubewust. Dat begint al bij de afbakening van een tuin. Vervang de schutting bijvoorbeeld door een haag. Dat is een natuurlijke omheining waardoor je tuin gelijk veel groener lijkt. Ook kun je werken met natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld voor de ondergrond van je terras. Verantwoord hout in plaats van beton. Wie echt klaar is voor verandering kan ook rigoureuzere maatregelen nemen. Een echt duurzame oplossing is een sedumdak. Een sedumdak is een echt groen dak begroeid met vetplanten. Het kan in principe op ieder plat dak aangebracht worden. De vetplanten beschermen het dak tegen alle weersomstandigheden, wat de levensduur van het dak enorm kan verlengen. Daarbij heeft het weinig onderhoud nodig en draagt het bij aan de hoeveelheid groen in de tuin.

Iedereen heeft groen nodig

Meer groen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de mens. Iedereen zit tegenwoordig zoveel binnen. En dat terwijl het veel gezonder is om af en toe ook buiten te zijn. Een groene tuin kan daarbij helpen. Beton is niet uitnodigend. Zelfs niet als daar een heerlijke lounge-set bovenop staat. Veel groen motiveert daarentegen om naar buiten te gaan. Naast dat groen een tuin verleidelijker maakt, is het ook beter voor de gezondheid. Want je kunt veel beter ontspannen in een groene omgeving. Dat is wetenschappelijk bewezen. Daarom adviseren wij altijd om minimaal een aantal groenperken in de tuin te verwerken.

Wij geven graag advies!

Wilt u weten hoeveel groen u in de tuin kunt verwerken. Wij geven graag een advies over de verhouding van groenperken in de nieuwe tuin. Dat begint bij het maken van een tuinontwerp. Maar ook in een latere fase kunnen wij terugkomen op het groen in een tuin. Bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden houden wij altijd rekening met datgene waar in het ontwerp de focus op lag. Dat is voor ons de basis. Maar in het bijzonder kijken we ook altijd naar de gezondheid van planten en bomen. Mocht de gezondheid van een plant dusdanig slecht zijn, dan adviseren wij om deze te vervangen door een plant met een vergelijkbare uitstraling. We doen alles om de tuin te houden zoals die bedoeld is!

Wilt u dit jaar gaan genieten van een nieuwe tuin? Neem gerust contact met ons op!

Direct contact opnemen