Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesBoominspectie

Boominspectie

Boominspectie

Boominspectie

Het is najaar en een zeer geschikte tijd voor een boominspectie. Want de zwammen die je ziet op bomen kunnen je erg veel vertellen over de gezondheid van de boom.

Wat kwam onze boomverzorger tegen tijdens de boominspectie?

Onze boomverzorgers gaan regelmatig op boominspectie en doen dan een VTA-scan van bomen. De boom wordt zorgvuldig geïnspecteerd op onder andere ziektes, gebreken en stabiliteit. In de herfst komen van het ene op het andere moment zwammen tevoorschijn die verraden dat er wat aan de hand is met de boom. Nu hoef je niet direct in een paniekmodus te schieten als je een boom aantreft met zwammen. Het vraagt om nogal wat kennis om te beoordelen of de zwam veel kwaad veroorzaakt en op welke termijn. Het afsterven van een zieke boom kan een langdurig proces zijn. Veel aangetaste bomen kunnen nog prima een flinke windvlaag overleven, maar je zal ze wel in de gaten moeten houden. De boom moet in elk geval gekapt worden als deze een gevaar vormt voor de omgeving door vallend dood hout of nog ernstiger als de boom helemaal omwaait.

Een praktisch voorbeeld tijdens de boominspectie

Het is natuurlijk genieten, om tijdens de herfst bomen te inspecteren. Ook als boomverzorger blijf je verwonderd kijken naar de verschillende soorten zwammen die er zijn. Op deze serie foto’s laten we de Armillaria mellea (Echte honingzwam) zien. Zowel oudere als jonge bomen kunnen aangetast worden door deze honingzwam. Heel kenmerkend zijn de grote, dichte bundels en de hoed, die aanvankelijk honinggeel is en later donkerbruin wordt. Aan de onderzijde van het vruchtlichaam zijn lichtbruine plaatjes zichtbaar. De steel is slank en zo’n 6 tot 15 centimeter lang. Je ziet deze zwam rondom en/of onderaan de stam, soms wel tot een hoogte van 2-3 meter!

Wat veroorzaakt de honingzwam?

Het wortelstelsel van de boom gaat slecht functioneren, waardoor de groei van de boom stagneert. Daarna koloniseert de schimmel ook de stam, waardoor stamrot ontstaat en de boom langzaam of snel afsterft. De ernstig zieke bomen moeten verwijderd worden inclusief de wortels. Want de stobben bieden anders nog jarenlang voedsel voor de schimmel. Herplanten op korte termijn is risicovol omdat er nog sprake kan zijn van infectie op de betreffende plek. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen. De stobbe zal ruim weggehaald worden met behulp van onze stobbenfrees.

Onze boomverzorgers zouden nog veel meer kunnen vertellen over de kenmerken van deze honingzwam en over de zichtbare schade die wordt aangericht door deze nu zo mooie kwaaddoener. Want zeg nu zelf, als je alleen maar kijkt naar het prachtige beeld van zwammen in de herfst wil je niet denken aan ziektes. Ons advies: maak een heerlijke herfstwandeling en geniet van alle mooie geuren en kleuren die je tegenkomt. Maar heb je thuis een boom staan waar je bijvoorbeeld deze honingzwam op ontdekt? Laat dan de boom inspecteren door onze boomverzorgers. Want een tijdige boominspectie draagt bij aan een veilige woonomgeving. Ernstig zieke bomen kunnen we vakkundig voor u verwijderen uit de tuin. Dat geeft rust bij slechte weersomstandigheden of een naderende storm.

Heeft u een boominspectie nodig? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk bomenadvies.

Direct contact opnemen