Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinideeënVijver opknappen

Vijver opknappen

Vijver opknappen

In Den Dolder mochten we een vijver opknappen die toe was aan een flinke onderhoudsbeurt. Er moest een flinke hoeveelheid werk verzet worden om tot dit schitterende eindresultaat te komen.

Waarom moest de vijver worden opgeknapt?

Er waren een aantal redenen om de vijver op de knappen. Als eerste benoemen we het aanzicht. De buitenzijde van de vijver was flink dichtgegroeid met grote varens, waardoor de vijver bijna niet meer zichtbaar was vanaf het terras en de woning. Maar naast dit esthetische aspect, waren er belangrijker redenen om de vijver te renoveren. De hardhouten buiglat waar het belangrijke vijverfolie overheen gevouwen zat, was helemaal vergaan. Daarnaast veroorzaakte een hevige regenbui flinke problemen. Het water liep bijna de berging in, omdat er geen overloop in de vijver aanwezig was. Aan de kant van de berging was de vijver het laagst, waardoor het water over de bovenkant van de vijverrand heen kon stromen. Dit probleem vroeg dus ook om een oplossing!

Aan de slag met het opknappen van de vijver

Voordat we aan de slag konden gaan, moesten er materialen besteld en gehaald worden om de werkzaamheden goed en vakkundig uit te voeren. Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden bleek het een flinke klus te worden, omdat er gaandeweg ook nog wat extra wensen bij kwamen. Het probleem van de wateroverlast hebben wij opgelost door een overloop te maken aan de hoge kant van de tuin. Bij een grote hoeveelheid water, door regen, loopt het water nu via een overloop naar het grondwater. Ook hebben we bij het opknappen van de vijver voor kwalitatief betere materialen gekozen om tot een duurzaam resultaat te komen. Een voorbeeld is het worteldoek dat onder het vijverfolie van de oude vijver lag. Dit was zo dun, waardoor het vijverfolie risico’s liep op beschadiging en lekkage. Onder de nieuwe vijver zit een dik beschermingsdoek, waardoor het vijverfolie veel beter is beschermd. De vijverrand van de oude vijver bestond uit één dunne buiglat waar duidelijk zichtbaar met plooien folie overheen getrokken was. Bij de nieuwe vijversituatie hebben we één hardhouten damwand plank aan de binnenzijde geplaatst. Het folie is hier overheen bevestigd en het geheel is netjes afgewerkt met een kunststof lat. Hierdoor zijn er geen plooien meer zichtbaar. Een bijkomend voordeel is de veel zwaardere kwaliteit van de damwand. Deze is namelijk 3 centimeter dik in plaats van de 1 cm dikte bij de oude vijversituatie. Dit materiaal zal dus veel langer meegaan.

Nieuwe beplanting voor een mooi aanzicht

Ook de beplanting moest aangepakt worden om weer een mooi aanzicht te krijgen vanaf de woning en het terras. Want dat was immers een belangrijke wens. Voorafgaand hebben we bij de klant geïnformeerd welke planten aanspraken. We ontvingen sfeerbeelden en kregen op deze manier een indruk van de wensen. Het viel ons direct op dat hier veel eenjarige planten bij zaten en diverse planten die flink gaan woekeren. Ons advies, dat ook is opgevolgd, was om vaste planten te gebruiken. Op basis van de toegestuurde sfeerbeelden hebben we, door te kijken naar de bladvorm en bloemkleuren, geschikte vaste planten uitgezocht. Daarbij hebben we ook een meerstammige heester geadviseerd om wat schaduw te creëren in de vijver. Een bijkomend voordeel van de hoogte is dat je het geheel nog beter betrekt bij de tuin. De meerstammige heester is een fluweelboom geworden. Omdat de wortels van deze boom alle kanten opgroeien, hebben we een wortelbegrenzing geplaatst, zodat het folie van de vijver goed beschermd wordt. De familie wilde ook nog graag een grote vijg in de tuin. Deze hebben we direct ingeplant en draagt bij aan een mooie sfeer in de tuin.

Een schitterende waterval in de nieuwe vijver

Tijdens het opknappen van de vijver werd de wens uitgesproken voor een waterval. De ruimte hiervoor was echter redelijke beperkt. Dit hebben we opgelost door een damwand te plaatsen. Op deze manier neemt de waterval niet zoveel ruimte in beslag. Opnieuw kregen we sfeerfoto’s van onze klant waardoor wij wisten met welke materialen we het gewenste resultaat konden maken. De toegepaste damwand hebben we omlijst met Rhododendron, waardoor de waterval nu midden in een groene wolk staat. De Rhododendron is een vaste, winterharde plant die het hele jaar groen blijft. Daardoor is deze plant zeer geschikt voor deze setting.

Even een vijver opknappen, dat wordt vaak gedacht. Maar als je aan de slag gaat met een vijverrenovatie loop je toch vaak tegen extra werkzaamheden aan. Bij deze familie was een baby op komst. Heel graag wilden zij de werkzaamheden afgerond zien, voordat de baby werd geboren. U raadt het vast al, op de dag van de oplevering werd ook de baby geboren. Dubbel feest dus! Wij hebben met veel plezier in Den Dolder gewerkt en wensen deze mooie familie veel familiegeluk toe en natuurlijk veel vijverplezier!

Wilt u een vijver opknappen? Neem gerust contact op voor een persoonlijk advies.

Direct contact opnemen