Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesZomer

Zomer

Zomer

Bescherm je tuin tegen zomerhitte

De eerste tropische weken van het jaar zijn achter de rug. Hitte en droogte kunnen uw beplanting aardig op de proef stellen. Wat kunt u doen om uw borders de zomer door te helpen? Waar moet u rekening mee houden als u in de zomer aan de slag gaat in uw tuin?

Let extra op de jonge plantjes

Waar bij ons meestal ouderen last hebben van de warmte is het bij planten precies andersom. Juist de ‘jonkies’ in uw tuin hebben te lijden onder droogte en hitte. Want de wortels van jonge beplanting kunnen het hoge verdampingstempo namelijk nog niet goed bijhouden. Ze ‘zweten’  dus meer en hebben dus ook meer vocht nodig.

De juiste manier van beregenen

Nu lijkt het voor de hand te liggen om dan ’s avonds gewoon de sproeier even goed open te draaien. Maar pas op dat de plantjes niet verdrinken. Teveel water heeft namelijk hetzelfde effect als te weinig water. Het water vult de luchtopeningen in de grond en de plant zal stikken. Let ook op dat je op de juiste manier beregent. Bij sommige planten gaan de bladeren schimmelen als je ze sproeit. Daarvoor kun je beter een druppelsysteem gebruiken.

Hoe kunt u de planten en bomen beschermen?

Soms is het raadzaam om een boom of heester te snoeien bij de aanplant om te veel verdamping tegen te gaan. Ook zijn er middelen die verdamping van de planten tegengaan. Het gaat om een soort waslaagje dat u op de bladeren spuit. Het laagje verdwijnt vanzelf weer na een aantal maanden. Zorg er verder voor dat het humusgehalte van de tuin op peil blijft. Humus houdt namelijk het water vast, waardoor beplanting meer te drinken heeft. U kunt het humusgehalte opkrikken door compost of tuinturfmengsels te strooien. Wat u kiest, hangt een beetje af van de grond in de tuin.

Planten in de zomer

Heeft u nog een kale border en wilt u deze zomer toch een mooie tuin? Tegenwoordig is het prima mogelijk om ook in de zomer te planten. Dat heeft te maken met nieuwe manieren van kweken. Als een boom bijvoorbeeld in de winter met een kale wortel in een container gekweekt is, kunt u hem in de zomer prima planten. Gebruik wel goede aanplantgrond. Bij sommige planten en bomen, zoals beuken, is het aan te raden om grond te gebruiken met schimmeldraden. Deze schimmels helpen de planten met de opname van water en voedingsstoffen.

Heeft u hulp nodig bij de aanleg of het onderhoud van uw tuin? We staan deze zomer ook graag voor uw klaar.

Direct tuinadvies aanvragen