Zadelzwam aan de boom
Zadelzwam aan de boom
In de herfst genieten we allemaal van de diversiteit aan zwammen in de natuur. Op een mooie herfstdag samen door het bos struinen om op zoek te gaan naar bijzondere zwammen. Er wordt heel wat af gefotografeerd om de mooiste exemplaren vast te leggen. Maar daar houdt het dan ook vaak weer bij op.
Onze boomveiligheidscontroleurs genieten ook van grote en bijzondere exemplaren en kwamen tijdens een inspectieronde deze joekel tegen. We zien bij deze boom de Polyporus squamosus (zadelzwam). Op zichzelf een schitterend exemplaar om naar te kijken, maar voor de boom zelf is het bepaald geen feestje.
Uiterlijke kenmerken van de zadelzwam
De zadelzwam ziet er waaiervormig uit, vaak in overlappende groepen. Aan de geelbruine bovenzijde zien we vezelige, donkerbruine schubben. Terwijl de onderzijde meer wit/crèmekleurig is met relatief wijde poriën. De hoed zelf is 10-30 cm breed en kan wel 5 centimeter dik zijn.
Maar wat is hier aan de hand?
Doordat de boom een flinke snoeiwond aan de onderzijde heeft, is de boom geïnfecteerd door deze wondparasiet. De zadelzwam veroorzaakt witrot in het kernhout van de stam. De boom rot van binnenuit naar buiten. Vaak besef je dan aan de buitenzijde niet eens hoe ernstig de situatie is voor de betreffende boom. Terwijl de boomstam, in deze situatie, steeds zwakker wordt. Bij iedere situatie maken wij een inschatting van de ernst. We willen immers voorkomen dat de boomstam afbreekt bij een najaarsstorm. Want dat kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden. De zadelzwam kan zich overigens ook gewoon op een afgesnoeide tak bevinden. Vaak kunnen we dan het probleem aanpakken en het directe gevaar wegnemen door de betreffende tak opnieuw onder handen te nemen met schoon snoeimateriaal. Zit de zadelzwam op de stam, dan zal de boom regelmatig gecontroleerd moeten worden of het nog verantwoord is om deze te laten staan. Ernstig zieke bomen moeten helaas worden gekapt.
Hoe kan je voorkomen dat een boom wordt aangetast?
Als je zelf in een goede conditie bent door gezond te leven, ben je vaak minder vatbaar voor infecties. Dit is ook het geval bij bomen. Als een boom in heerlijke grond staat met een evenwichtig bodemleven zal deze al veel minder vatbaar zijn voor parasieten. Ga je zelf bomen snoeien? Zorg dat de materialen waarmee je werkt altijd goed schoon zijn. Dat voorkomt infecties. En zorg dat je tijdens het snoeien niet door de takkraag gaat, want dan kan de boom zich niet meer goed afgrendelen.
Heeft u bomen in de tuin staan?
Als boomeigenaar bent u in Nederland verplicht om de bomen goed te onderhouden. Laat u bomen minimaal één keer per drie jaar controleren door een bomenspecialist. Wij voeren VTA-scans uit. Dit betekent Visual Tree Assessment. De boom wordt zorgvuldig geïnspecteerd op ziektes, gebreken en stabiliteit. Vervolgens volgt een rapport waarin de mogelijke problematiek wordt vastgelegd en hoe het probleem kan worden aangepakt.
De zadelzwam is slechts één van de grote hoeveelheid zwammen die er in de natuur te ontdekken is. Gelukkig zijn er ontzettend veel schitterende zwammen die zich op plaatsen bevinden waar het absoluut geen kwaad kan. Blijf vooral genieten van al het moois dat de herfst ons te bieden heeft!
Heeft u thuis bomen en wilt u deze eens vakkundig laten inspecteren? Dan kunt u gerust contact met ons opnemen voor een persoonlijk advies.