>>Wintertuin

Wintertuin

10-02-2019

Wintertuin

Tuinadvies wintertuin

Je tuin met rust laten in de winter? Welnee! Voor veel tuinwerkzaamheden is de winter juist een ideaal moment om de groene handen uit de mouwen te steken. Wat dacht je van planten, knotten en snoeien?

Planten in februari

Planten in februari? Natuurlijk! In de winter planten, geeft een mooie voorsprong in de zomer. De plant gaat sterker de zomer in omdat de wortels meer ontwikkeld zijn.Daarom is de maand februari een goed moment om bomen, heesters en haagbeplanting te planten.

Knotten van bomen

En dan het knotten van de bomen. Doordat er nu geen blad aan de bomen zit, is de structuur goed te zien en kan er beter en gemakkelijker gesnoeid worden. Bomen die bloeden, moet je met rust laten. Denk bijvoorbeeld aan berken, noten en esdoorns.

Vruchtbomen snoeien

Pitvruchtbomen (appel en peer) in de tuin? Dan is het nu tijd om het snoeimes tevoorschijn te halen. Het is niet het meest eenvoudige klusje, dus let goed op! Een nieuwe boom? Snoei bij aankoop de koptak en gesteltakken tot een derde terug. Het volgende jaar worden de takken die gegroeid zijn op de insnoeiplaatsen weer voor een derde ingesnoeid. Dit moet je blijven herhalen tot de gewenste grootte en vorm. Door het insnoeien worden er kleine takjes gevormd. Deze zijn belangrijk omdat hier de vruchtknoppen en later de vruchten aankomen. Hoe ouder deze takken worden, hoe meer vruchtknoppen en hoe meer vruchten.

Een oudere boom

Een oudere boom? Dan zal er waterlot worden gevormd. Dit zijn takken die hard en recht omhoog groeien. Verwijder deze als de kroon van binnen vol is en houdt ze aan als er ruimte is. Let bij het snoeien op liggende knoppen. Dit zijn de bladknoppen. De opstaande knoppen zijn de vruchtknoppen. Je ziet: in de winter is er genoeg te doen! En wat is er nu fijner dan na een dag hard werken heerlijk voor de kachel te zitten en warm te worden van hout uit eigen tuin?

Wilt u het snoeiwerk uit handen geven?

Direct contact opnemen

Nu op Facebook