Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesWateroverlast tuin

Wateroverlast tuin

Wateroverlast tuin

Wateroverlast. Je leest erover in de kranten en ziet de beelden op het journaal. Land- en tuinbouw wordt schade toegebracht. Ook onze tuinen hebben eronder te lijden. Hoe houden we ze droog en zorgen we dat onze planten het overleven en kelders niet onderlopen?

Hoe houden we onze tuin droog?

Gemiddeld valt er in ons land 880 mm regen per jaar. Dat is 185 mm per jaar meer dan 100 jaar geleden. En de verwachting is dat de hoeveelheid regen verder gaat toenemen. Van deze, vaak heftige, buien hebben wij veel overlast. De hemelwaterafvoer is er niet op berekend en heeft vaak onvoldoende capaciteit voor grote hoeveelheden water. Hoe houden we onze tuin droog?

Wissel terras af met borders en gazon

Ten eerste is het van belang dat de regen goed in de grond kan zakken. Bij een terras zal dat niet of nauwelijks het geval zijn en komt het water meestal terecht in de tuin of in een hemelwaterafvoer. Zorg daarom voor voldoende onverharde ruimte zodat het water gemakkelijk kan wegzakken. Wissel terras af met borders en gazon. Grind laat ook meer water door dan stenen. Het water dat wegzakt in de grond hoeft niet te worden afgevoerd door de hemelwaterafvoer. Minder water in het riool en dus meer capaciteit beschikbaar voor afvoer van water op de wegen.

Voorkom storende lagen

Goede zandgrond kan 15 mm neerslag per uur verwerken. Storende lagen kunnen echter roet in het eten gooien en de opnamecapaciteit drastisch doen afnemen. Zorg dus dat er geen storende lagen zijn zodat het water gemakkelijk dieper kan zakken en zich niet ophoopt in de bovenste laag. Laat als dat mogelijk is het afschot van het terras aflopen richting de border of het gazon.

Wilt u genieten van een goed aangelegde tuin?

Direct contact opnemen