Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesVoorjaarstuin

Voorjaarstuin

Voorjaarstuin

Genieten in de voorjaarstuin

Hoe heerlijk is het wanneer de natuur weer tot leven komt en je kunt genieten van een prachtige voorjaarstuin. Al vroeg bloeien er velden vol kleurrijke krokussen. En ook de gele narcissen zien we in grote hoeveelheden pronken. Het heeft altijd wat vrolijks. Zodra het zonnetje gaat schijnen, ga je met plezier naar buiten om te genieten van de natuur die tot leven komt.

Een vroeg bloeiende plant

Naast alle bolletjes die in het voorjaar gaan bloeien, zijn er ook vaste planten die verrassend mooi bloeien in het vroege voorjaar. Een mooi voorbeeld is de Helleborus. De witte variant wordt ook wel Kerstroos genoemd en is een echte winterbloeier. Maar liefst drie maanden kan de bloei duren en soms zelfs nog wat langer. In deze voorjaarstuin zien we een rood/paarse Helleborus. De officiële naam van deze plant is Helleborus purpurascens. Maar in het Nederlands noemen we deze plant ook wel nieskruid. (Leuk weetje: Heel vroeger werd de plant gebruikt om snuiftabak van te maken.)

Waar wordt de Helleborus blij van?

Bij het maken van een beplantingsplan, kijken we altijd goed naar de ligging van de tuin maar ook naar de grond. De Helleborus wortelt graag in een humusachtige, kalkhoudende grond. Het meeste plezier hebben ze onder bladverliezende heesters of bomen. Daardoor is er wat schaduw in de zomer en licht in de winter tijdens de bloei. Ondanks dat deze plant in de zomer niet meer bloeit, is deze wel het hele jaar prachtig groen. Bovendien is het een sterke plant waar je jarenlang van blijft genieten.

Wat gebeurt er bij nachtvorst?

De vroege bloeiers hebben nog wel eens wat nachtvorst te verduren. Maar daar heeft de Helleborus zelden last van. Deze sterke planten kunnen namelijk bijna niet bevriezen. Want als het gaat vriezen, trekt de Helleborus zijn vocht uit het blad en de bloemen. Vervolgens slaat de plant het vocht op in de wortels. Het lijkt dan alsof de plant er wat slapjes bij hangt. Maar zodra de temperatuur stijgt, zien we de plant zo weer opbloeien en sieren in de voorjaarstuin.

De vroege bijen kunnen smullen!

Niet alleen wij worden blij van de Helleborus in de voorjaarstuin. Ook de vroege bijen worden bijzonder blij van deze bloeiende planten! De bloemen zit namelijk boordevol nectar. En dat is een feestelijk maaltje voor de vroege bijen.

Wilt u genieten van een kleurrijke voorjaarstuin?  Wij geven u graag een persoonlijk tuinadvies.

Direct contact opnemen