Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesVoorjaar, zeven lente tips

Voorjaar, zeven lente tips

Voorjaar, zeven lente tips

Tuinadvies voorjaar, zeven lente tips voor tuinierders!

Het voorjaar komt eraan! De dagen worden weer langer, de zon krijgt meer kracht. Wil je straks lekker genieten van de tuin? Dan is het nu de hoogste tijd om je groene vingers uit hun winterslaap te halen. Met deze lente tips kun je aan de slag!

1 - Strooi kalk op het gazon

Heb je een gazon in de tuin? Dan is het nu, met name voor zandgronden, tijd om met kalk te strooien. Hierdoor kunnen de graswortels straks beter meststoffen opnemen en bovendien krijgt het gazon een mooie groene kleur. Bovendien beïnvloedt kalk de zuurgraad van het gazon. Dat gaat de groei van mos tegen. Strooi het kalk minimaal één maand voordat je gaat verticuteren.

2 - Het snoeien van fruitbomen

Bomen met pitvruchten (appels, peren etc.) kunnnen nog tot en met maart gesnoeid worden. Doe dat bij voorkeur als het droog is. Dat is niet alleen prettiger voor jezelf, het verkleint ook de kans op vruchtboomkanker. Laat fruitbomen met steenvruchten (perziken, pruimen etc.) nog even met rust. Die kun je beter in het najaar snoeien in verband met loodglans.

3 - Verplanten van heesters, bomen of hagen

Wil je bladverliezende of groenblijvende heesters, bomen of hagen verplanten? Dan moet je er snel bij zijn. Tot in het vroege voorjaar kun je de tuin nog opnieuw indelen.

4 - Scheuren van vaste planten

Als je niets doet, groeien de meeste vaste planten door de jaren heen steeds verder naar de buitenrand. Het midden raakt uitgeput en zal op termijn niet meer groeien. Daarom is het verstandig om vaste planten te scheuren. Gooi het middenstuk weg en plant de buitenranden opnieuw.

5 - Verticuteren van het gazon

Zit het kalk een maandje op het gazon? Dan kun je gaan verticuteren. Je verwijdert mos en vilt en houdt de bovenlaag van het gazon luchtig. Breng daarna dresszand aan. Dat zorgt voor extra lucht in de toplaag waardoor het gras nog beter wortelt. Vergeet tenslotte niet om het gazon te bemesten.

6 - Het snoeien van heesters

Dit is ook de tijd om heesters te snoeien. Laat de kiwi, druif, berk, esdoorn en noot nog even met rust tot er blad aan zit. Deze bomen en planten gaan bloeden door de worteldruk. Daar gaan ze niet dood aan en het bloeden stopt vanzelf. Maar de kans op schimmelinfecties neemt wel toe.

7 - Blad check

Loop ten slotte een rondje door de tuin. Bij welke planten ligt er blad? Het kan zijn dat deze planten vorig jaar ziek zijn geweest. Denk bijvoorbeeld aan kastanjemineermot, bladvlekkenziekte etc. Deze ziektes overleven vaak in het afgevallen blad. Het is belangrijk om dit aangetaste bladafval goed op te ruimen.