Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesTuinadvies najaar

Tuinadvies najaar

Tuinadvies najaar

Laat je groene handjes wapperen in het najaar!

Tuinadvies najaar: Het wordt weer winter. Het blad is aan het vallen, de nachten worden langer en kouder. Laat die groene handjes maar wapperen, want een drukke tijd in de tuin breekt aan!

Onderhoud van het gazon

Maai voor de laatste keer het gras. Maar laat het gazon niet te kort de winter ingaan. Als de graskanten nog even gestoken worden, dan blijft het gazon er de hele winter strak uitzien. Gedurende de winter kan er kalk gestrooid worden, het liefst zeewierkalk. Vergeet bepaalde plantgroepen niet mee te nemen. Daarbij kun je denken aan lavendel of buxus. Verwijder het blad op tijd van het gazon om dode plekken te voorkomen.

Het snoeien van de hagen

De hagen kunnen vroeg in de herfst nog prima gesnoeid worden. Zodat ze de hele winter lang goed in vorm zijn. Zorg er wel voor dat je met vorstgevoelige hagen niet te laat start!

Het snoeien van de bomen

Ook de meeste bomen kunnen nog prima gesnoeid worden in de herfst. Kijk wel uit met vorstgevoelige bomen, zoals de catalpa. Hetzelfde geldt voor bomen die in het voorjaar kans op bloeden geven. Daarbij moet je denken aan de berk of de noot. Ga deze bomen dus niet te laat snoeien in de herfst! Het bladverlies heeft voordeel. Want daardoor kan de boom goed worden bekeken en vastgesteld worden welke takken er gesnoeid kunnen worden. Let wel goed op dat je niet door de takkraag heen zaagt!

De verzorging van de borders

Bij de borders is het van belang dat je plantenkennis hebt of vele jaren ervaring met dezelfde tuin en dezelfde beplanting. Bij iedere plantengroep zijn er weer verschillende afwegingen die gemaakt moeten worden voordat er gesnoeid wordt. Zoals: Blijft het ontwerp zo gehandhaafd? Zijn mijn vaste planten sterk genoeg om gesnoeid de winter door te gaan zodat ik deze heesters goed kan zien? Welke planten zijn decoratief in de winter, ook al zijn ze afgestorven? Maar ook, haal ik het eikenblad uit mijn tuin of laat ik dit blad juist liggen, zoals slim is bij bepaalde plantengroepen die graag een wat lagere PH-waarde van de grond hebben. Het verzorgen van de borders vraagt om aandacht!

Het poten van bollen

Naast het snoeien is het najaar ook een goed tijdstip voor het planten van bollen die in het voorjaar bloeien. Want van een kleurrijk voorjaar wordt iedereen blij!

Veel tuinplezier toegewenst in het najaar!