Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesTaxuskever

Taxuskever

Taxuskever

Opsporing verzocht: kent u deze tuinterrorist, de taxuskever?

Wordt er stiekem aan de Hedera of Rhododendron geknaagd? U bent niet de enige die er last van heeft. Want in steeds meer tuinen duikt de taxuskever op. Zorg ervoor dat deze tuinterrorist in de kraag wordt gegrepen! Het kleine beestje maakt meer kapot dan je lief is.

De taxuskever alias de gegroefde lapsnuitkever

Oorspronkelijk sloeg hij alleen zijn slag in de Taxus. Maar de laatste jaren is zijn honger niet te stillen en heeft hij zijn werkterrein explosief uitgebreid. Naast de Hedera en Rhododendron knaagt hij er nu ook op los bij de Viburnum tinus, de Camelia of de Prunus laurocerasus.

Signalement taxuskever

U herkent het beestje aan zijn matzwarte kleur. De Taxuskever wordt normaal gesproken één jaar oud. De larve overwintert in de grond. In het voorjaar ontpopt hij zich, waarna hij in de zomer zijn buikje rond eet. In september legt de kever zijn eitjes in de grond, waarna het ritueel zich herhaalt. Dit najaar was erg zacht en daarom bleven de kevers nog wat langer actief. Ik heb ze zelfs nog in december gezien.

Schade door de taxuskever

Het leggen van de eitjes is misschien nog wel een groter probleem dan de verminking van plantenbladeren. Uit deze eitjes komen namelijk larven die leven van plantenwortels. De schade die ze aanrichten aan bijvoorbeeld Sedum, Heuchera-soorten, Fuchsia’s of aardbeien kan groot zijn. Ik heb zelfs Heuchera-soorten gezien die alleen nog een kleine penwortel en bloemenkrans hadden. De rest was aangevreten.

Bestrijding van de taxuskever

Kortom: als u ontdekt dat u deze tuinterrorist op bezoek heeft gehad, is het verstandig om maatregelen te nemen. Dat kan op de volgende manieren:

  • Laat, indien mogelijk en als u ze heeft, kippen los in je tuin. Die zien de kever als lekkernij en weten wel raad met het probleem.
  • Gebruik compost met een schimmel die de taxuskever en zijn larven bestrijdt. Dat verbetert meteen de grondstructuur. Twee vliegen in één klap dus.
  • Gebruik bestrijdingsmiddelen tegen de taxuskever. Die vindt u bij diverse tuincentra.