Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesPaardenkastanjes bedreigt door ziekte

Paardenkastanjes bedreigt door ziekte

Paardenkastanjes bedreigt door ziekte

Bijna iedereen kent ze wel: De paardenkastanjes. Grote monumentale bomen met machtige, gebogen armen. In het najaar vind je onder deze boom de prikkende vruchtlichamen met daarin verborgen de prachtige, glimmende kastanjes. In het voorjaar bloeit de paardenkastanje rijk met fraaie grote, opstaande bloemen. Maar helaas! Ongeveer de helft van de paardenkastanjes in Nederland is ernstig ziek. Dodelijk ziek zelfs. Oorzaak is de kastanjebloedingsziekte. Een nog jonge ziekte waarvan in 2002 de eerste symptoommeldingen binnenkwamen. In 2005 werd er onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze mysterieuze ziekte en in 2006 werd vastgesteld dat het een bacterie betreft van de Pseudomonas syringae groep. Tot op dit moment is er  nog geen middel of methode die de ziekte succesvol kan bestrijden. Ook groeiplaatsverbeteringen hebben nog geen resultaat opgeleverd.

Hoe herken ik kastanjebloedingsziekte?

Wat zijn de verschijnselen en hoe kan je de ziekte herkennen? Het begint vaak met een klein bruin puntje dat zich vermeerdert tot meerdere puntjes, die zich verspreiden over delen van de stam. Uit deze vlekjes komt een bruine vloeistof: het bloeden. Eerst is de vloeistof nog helder, daarna droogt het op met donkere vlekken op de bast. Onder de vlekken gaat de bast meestal rotten en in een verder stadium laten delen van de bast gewoon los. Delen van de boom sterven af (vaak grote takken), terwijl andere takken nog leven en bladeren hebben. Als de ziekte doorzet, wat meestal gebeurt, zal de boom verder afsterven.

Uw boom is ziek: En nu?

Laat de boom zoveel mogelijk met rust en laat hem twee keer per jaar controleren. Als er perse gesnoeid moet worden, ontsmet dan het gereedschap en voer het afval afgedekt af om besmetting van andere bomen tegen te gaan. Gebruik het hout niet als openhaardhout in verband met spetteren. Moet de boom gerooid worden? Neem dan dezelfde maatregelen als met het snoeien.

Wilt u meer weten over boomverzorging? Lees meer.

Als u onze expertise wilt inschakelen bij zieke bomen, mag u uiteraard ook contact met ons opnemen.

Direct contact opnemen