Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesOnderhoud gazon

Onderhoud gazon

Onderhoud gazon

Aan de slag met het gazon

Als je goed luistert, hoor je het gras weer groeien. Tijd om te verticuteren dus! Want zo verwijder je mos en krijgt je gazon weer voldoende zuurstof zodat het gemakkelijker kan ademen.

Kalk strooien

Voor dit klusje zal er in de meeste gevallen kalk moeten worden gestrooid. Doe dit ruim van tevoren: minimaal een maand, zodat het goed kan worden opgenomen. Bekalk niet gelijk met het bemesten. Bekijk sowieso eerst of er wel kalk gestrooid moet worden. Op kleigrond is het vaak niet nodig, omdat het al een hoge PH heeft. Op zandgrond is kalk meestal wel nodig. Bij een PH hoger dan 7 hoeft er geen kalk gestrooid te worden. Doe je dit wel, dan zal op een gegeven moment de grond een te hoge PH krijgen en bepaalde elementen niet meer kunnen opnemen.

Na verticuteren dressen

Klaar met verticuteren? Dan kan er gedrest worden. Hierbij wordt een laagje speciale grond over het gras gestrooid. Lichte grond wordt verbeterd door een laagje organisch materiaal en klei. De afwatering van zware grond wordt verbeterd door een laagje grof zand. Hierdoor ontstaat nieuwe groei aan de voet van de grasplanten en wordt een dichtere zode gecreëerd. Dressen wordt ook toegepast om gaten op te vullen die in de loop van het jaar zijn ontstaan.

Wat te doen met kale plekken

Zijn er kale plekken? Die moet je dan opnieuw inzaaien. Gebruik bij gazon dat veel in de schaduw ligt een schaduwmengsel. De samenstelling van de grassen zal dan langzaam worden aangepast, zodat het gazon steeds beter schaduw gaat verdragen. Tenslotte nog een een laatste tip! Maai het gras niet te laag af. Liever 4 dan 3 centimeter hoog maaien. Als er te diep wordt gemaaid, zal het gras namelijk eerder verdrogen, komen er sneller kale plekken, gaat het wortelgestel minder diep en komt er sneller mos en onkruid in. En dat is precies wat je niet wilt!

Wilt u het gazononderhoud liever uit handen geven?

Direct contact opnemen