Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesGroene omgeving

Groene omgeving

Groene omgeving

In een groene omgeving kom je tot rust

Ik zit op het balkon van mijn vakantieadres en kijk naar het dorpje beneden in het dal, waar Franse gezinnen zich klaarmaken om aan tafel te gaan. In de verte kruipt de zon achter de heuvels. De warmte van de dag is overgegaan in een heerlijke zomeravondtemperatuur. Geluiden van vogels vermengen zich met het geritsel van takken en de geur van gras en kruiden. Stress? Dat moet hier volgens mij nog uitgevonden worden.

Het positieve effect van een groene omgeving

Vakantie is een tijd van ontspanning. Even helemaal niets moeten en de batterij weer opladen. Een groene omgeving draagt daar in een belangrijke mate aan bij. Want van tegels en beton kom je echt minder tot rust. Nu denkt u misschien: dat geldt voor jou als hovenier. Maar niets is minder waar. Het is wetenschappelijk bewezen dat een groene omgeving heel veel positieve effecten heeft op ons allemaal.

Een groene leefomgeving draagt bij aan een goede gezondheid

De natuur, parken, openbaar groen of een mooie tuin; ze dragen bij aan je gezondheid. Het helpt stress voorkomen en draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling. Verder stimuleert een groene omgeving tot bewegen, sociaal contact en de ontwikkeling van kinderen. Zo is het al proefondervindelijk aangetoond dat schoolpleinen met veel gevarieerd gebruikersgroen een verbetering van het sociale klimaat opleveren. Kinderen worden aardiger voor elkaar en er wordt minder gepest.

Meer voordelen met groen in de tuin

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat een groene omgeving geluid dempt, luchtvervuiling vermindert, zorgt voor verkoeling tijdens warme dagen en wateroverlast voorkomt bij hevige regenval. Alle reden dus om zuinig te zijn op het groen in onze omgeving en in het bijzonder in onze tuinen. Als hovenier blijf ik het zeggen: leg een tuin niet klakkeloos vol met tegels en kunstgras. Want dat mag je dan wat tijd schelen qua onderhoud, je loopt er een heleboel positieve effecten door mis.

Nu snap ik dat u als u thuiskomt niet direct als eerste uw tuin onder handen neemt. Gelukkig heb ik goed nieuws voor u! Zelfs als je alleen maar kijkt naar foto’s van groen heeft dat al positieve effecten. Een onderzoek van de University van Melbourne toont namelijk aan dat je je daardoor beter kunt concentreren en minder fouten maakt. Bent u dus straks weer aan het werk en is de Franse rust even ver weg: kijk dan gewoon even uit het raam!

Wenst u een groene tuin?

Direct informatie aanvragen