Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesGazon bemesten

Gazon bemesten

Gazon bemesten

Bemest je gazon niet naar de knoppen

Waarschijnlijk heeft u geleerd dat u regelmatig moet bemesten om een gazon groen te houden. Maar wist u dat kunstmest het gras juist kapot kan maken? Onlangs kwam ik weer zo’n geval tegen. Een klant had vragen over de bruine plekken in zijn gazon. Hij vermoedde dat het een bemestingsprobleem was. Of ik er even naar wilde kijken.

Lichtbruine plekken op het gras

Het gras begon hier en daar inderdaad wat lichtbruin te verkleuren en was op een aantal plekken waterig. Als je goed keek, kon je ook wat pluisplekjes op het gazon zien. Nu is het niet raar dat na een warme zomer het gras er wat minder florissant bijstaat, maar dit gazon was in het voorjaar nog nieuw aangelegd omdat er af en toe water op bleef staan. De eigenaar had het gras daarna veel bemest om het groen te houden. De laatste keer was nog maar een paar weken geleden.

Zorg voor de juiste bemesting voor het gazon

Gelukkig stond de mest nog in de schuur. Een snelle blik op de verpakking bevestigde mijn vermoeden. Het ging hier om een meststof met een hoog stikstofgehalte. Stikstof zorgt ervoor dat gras snel groeit en een diep groene kleur behoudt. Maar als je teveel stikstof in de grond krijgt, kan helaas sneeuwschimmel ontstaan.

Het herkennen van sneeuwschimmel op het gras

Sneeuwschimmel lijkt op een soort pluis dat op het gras ligt. Vaak begint het met wat kleine plekken die en beetje waterig en plakkerig zijn. Vervolgens ontstaat een bruine kleur. Sneeuwschimmel komt het meest voor in het najaar bij hoge dag- en nachttemperaturen, maar je ziet het ook na natte zomers. De ziekte kan zelfs strenge winters overleven. De ziekte verspreidt zich via myceliumdelen in maairesten. In sommige gevallen herstelt de grasmat zich vanzelf weer.

De tips voor een mooi gazon

De vraag is natuurlijk, wat kunt u eraan doen? Dit zijn mijn tips: Kies voor een meststof met een laag stikstofgehalte en bemest niet meer na eind september. Stop op tijd met het beregenen van uw gazon en prik op natte plekken de grond in zodat water afgevoerd wordt. Hark aangetaste pekken goed schoon, voer de schimmel af en zaai de plekken opnieuw in. Bij de betere tuinspeciaalzaken vindt u chemische preventiemiddelen die sneeuwschimmel uit het gazon weren.

Wilt u het tuinonderhoud uit handen geven?

Direct contact opnemen