Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesEssentaksterfte

Essentaksterfte

Essentaksterfte

Met de es gaat het helaas niet best…

Iedereen kent ze wel, onze essen met dat mooi samengestelde blad en de wat losse kroon waar het zonlicht doorheen kan schijnen. Ze worden veel gebruikt langs wegen en lanen maar staan ook veel in de bossen en misschien ook wel bij jou in de tuin.

Schimmel veroorzaakt essentaksterfte

Helaas heeft de Nederlandse es last van een schimmel met de gemene naam ‘vals essenvlieskelkje’ (niet te verwarren met het gewone en nuttige essenvlieskelkje). Deze schimmel veroorzaakt essentaksterfte, wat kan leiden tot sterfte van de boom. De sporen van het vals essenvlieskelkje worden met de wind meegenomen en komen via het blad van de es in de boom; het blad begint af te sterven, de infectie kan verder gaan in de takken waar het de sapstroom verstoort, wat weer tot gevolg heeft dat er delen of hele takken afsterven. Het uiteindelijke gevolg? De boom sterft…

Een proces dat jarenlang duurt

Dit proces kan wel een aantal jaren duren. Een enkele es overleeft de ziekte en een klein deel wordt niet besmet. Oude bomen overleven nog weleens maar jonge bomen en hakhout in de meeste gevallen niet. Zonde!

Geen middel om de ziekte of verspreiding tegen te gaan

De ziekte is uit Oost-Europa onze kant opgekomen en op dit moment is een groot gedeelte van onze essen besmet met deze schimmel. Tot op heden is er nog geen middel om deze ziekte tegen te gaan. Ook is verspreiding niet tegen te gaan.

Wat nu?

Snoei de grote dode takken uit de bomen. Staat de boom op een veilige plaats; laat hem dan met rust. Houd de boom in de gaten, want door de aantasting van de essentaksterfte is de boom gevoeliger voor andere ziekten. Opruimen van het afgevallen blad verlaagt de ziektedruk. Kortom: helaas weinig hoopgevend nieuws over de es!