Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesEikenprocessierups

Eikenprocessierups

Eikenprocessierups

Wees gewaarschuwd voor de eikenprocessierups!

Misschien heeft u de rood-witte linten met daarop ‘Eikenprocessierups: pas op!’ al gezien om eikenbomen? Dit is een terechte waarschuwing!

De eikenprocessierups komt uit Midden- en Zuid-Europa maar rukt steeds verder op naar het Noorden. Sinds 1990 wordt hij ook op veel plaatsen in Nederland gezien. Hij heeft zijn naam te danken aan het feit dat ze in processie lopen – in een lange polonaise – en dat ze op eiken te zien zijn. De rupsen leven van de eikenbladeren en kruipen ook dikwijls op een hoop. Dat wordt op de boom zichtbaar als een soort harige bal.

Pas op voor de donkere brandharen!

Zodra de bladeren aan de boom verschijnen komen er larven uit de eitjes, die zich te goed doen aan het jonge eikenblad. Ze zijn dan nog oranjekleurig. Later worden ze grijsgrauw en zijn ze 3 tot 4 centimeter groot. Ze vervellen een aantal keren en na verloop van tijd verschijnen de beruchte donkere brandharen! Deze haren veroorzaken irritatie bij huidcontact en soms koorts of duizeligheid. Een brandhaar in een oog kan een nare ontsteking veroorzaken met alle gevolgen van dien. Uit de buurt blijven dus! Juni en juli zijn de ergste maanden. Daarna verandert de rups in een nachtvlinder (de eikenprocessievlinder) die in september weer eitjes legt voor het volgende voorjaar.

Wat te doen tegen de eikenprocessierups?

Verwijder niet zelf de rupsen, maar laat de verwijdering uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Waarschuw ook uw kinderen. Niet alleen de rupsen veroorzaken irritatie, ook haren die in de nesten aanwezig zijn en er tijdens de herfst of winter uitwaaien vormen een gevaar. Kleding moet bij besmetting goed worden gewassen. Nog een natuurlijke tip! Hang een nestkastje op voor de koolmees! Die genieten van de larven zolang ze nog geen brandharen hebben.