Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesBoterbloem in gazon

Boterbloem in gazon

Boterbloem in gazon

Wat doe je wanneer je de gele boterbloem in het gazon ontdekt?

Het is best een flinke periode erg droog geweest. Waar je na een periode van regen vaak flink aan de slag kunt gaan met onkruid wieden, groeide er in de borders nauwelijks onkruid. Maar tot je verbazing ontdek je wel andere kleurrijke bloempjes. Het groene gazon, dat duidelijk te lijden heeft aan de droogte, schreeuwt om water. En tussen de lage grassprietjes komt de kruipende boterbloem tevoorschijn.

Wat is het voordeel van deze bloemen?

Het gazon ziet er ineens een stuk kleurrijker uit en de bijen worden blij van deze heerlijke gele bloempjes. Bovendien hebben deze sterke boterbloemen geen bemesting nodig om toch zo te kunnen bloeien.

Weegt dit op tegen de nadelen van boterbloemen in het gazon?

Als de kruipende boterbloem niet wordt bestreden, zal het groene gazon langzaam maar zeker verdwijnen. Bovendien zal er weinig contrast meer zijn tussen het gele ‘boterbloemenveld’ en de borders in de tuin. Zoals ik al eerder aangaf, trekken de boterbloemen bijen aan. Maar heb je die wel zo graag op het gazon? Het is heerlijk als je ’s zomers zonder zorgen met blote voeten over het gazon kunt lopen en dat de bijen zich kunnen vermaken in de borders.

Hoe kunnen we boterbloem in gazon voorkomen en bestrijden?

  • Zorg ervoor dat de grond van het gazon niet te schraal wordt en ga het lekker bemesten.  
  • Tijdens drogere periode groeit het gras niet zo hard. Maai het dan zeker niet te kort en houd een hoogte aan van drie tot vier centimeter.
  • Grijp op tijd in! Ontdek je gele boterbloemen in het gazon dan kun je deze er gerust handmatig uitsteken en hoef je geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
  • Als het noodzakelijk is om tot behandelen over te gaan, doen we dit meestal als de groei erin zit. Want de grasmat krijgt hier vaak een tik van mee.

Schakel gerust onze expertise in

Heeft u zelf geen groene vingers en wilt u graag dat het gazon en de borders er goed onderhouden bij liggen? Tijdens het tuinonderhoud zorgen wij er bijvoorbeeld voor dat het gazon in het voorjaar geverticuteerd wordt, gekalkt en bemest. Vervolgens houden wij de conditie in de gaten, zodat het gazon er het hele jaar mooi bij blijft liggen. Ook kunnen wij beregeningsinstallaties aanleggen. Daardoor krijgt elke plant genoeg water en zal de tuin niet verdorren tijdens langere periodes van droogte.

Wenst u een persoonlijk en vakkundig tuinadvies? Dan kunt u gerust contact met ons opnemen.

Direct contact opnemen