Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesBostuin

Bostuin

Bostuin

Eten in de bostuin

Het is weer volop herfst. Tijd om extra te genieten van de geuren, kleuren en vruchten in de bostuin. Niet iedereen heeft het genot van een bostuin dichtbij. Veel natuurliefhebbers trekken de bossen in voor een mooie boswandeling. Hier en daar is er nog een braam, aardbei of framboos te zien, maar die vallen in het niet bij de grote hoeveelheden eikels, hazelnoten, walnoten, beukennoten en kastanjes. Maar wat kunnen we in een bosrijke omgeving nu eten en wat kunnen we beter laten liggen? Hieronder leest u ons tuinadvies over eten in de bostuin.

Het eten van beukennootjes

Iedereen heeft vroeger weleens beukennootjes gegeten. Kleine hoeveelheden, vers gegeten, zijn lekker maar bij grotere hoeveelheden kun je gaan hallucineren. Ook zit er een kleine hoeveelheid blauwzuur in, dat je kunt laten verdwijnen door de nootjes een tijdje in de zon te leggen. Paarden zijn trouwens gevoelig voor beukennootjes.

De hazelnoot is rijk aan vitamine

Hazelnoten zijn te vinden aan een hazelaar, die veel te vinden is in parken en bosplantsoenen. Verder zijn ze te vinden aan de hazelnootboom. Ze zijn rijk aan vitaminen, eiwitten en onverzadigde vetzuren.

Walnoten zijn erg gezond

Verse walnoten zijn goed te eten. Het vliesje gaat er gemakkelijk vanaf. Je kunt walnoten drogen als ze niet te lang onder de boom hebben gelegen. Ze zijn erg gezond, goed voor de hart- en bloedvaten en een sterke kankerbestrijder.

De wilde kastanje

De wilde kastanje is niet te eten en zelfs giftig. Honden hebben er nog wel eens last van als ze kastanjes hebben gegeten; braken, diarree, veel plassen en weinig eten zijn de verschijnselen. De kastanjes kunnen wel leuk gebruikt worden als herfstdecoratie.

De tamme kastanje

Tamme kastanjes zijn veel kleiner dan wilde kastanjes. Ze hebben een punt op de kop en zitten in een bolster met veel stekels dicht op elkaar. Verder is het blad van de boom smal en lancetvormig. De wilde kastanjes zijn de grootste, hebben een ronde kop, de bolster is wel stekelig maar de stekels zitten verder uit elkaar en zijn makkelijker te pellen. Het blad is samengesteld en handvormig, de wit bloeiende kastanje telt zeven blaadjes per blad en de roodbloeiende vijf blaadjes per samengesteld blad.

Laat de eikels liggen voor de bosdieren

Eikels kun je beter niet eten. Ze bevatten tanninezuur, wat schadelijke effecten heeft op de nieren. Dat komt bij honden nog wel eens voor. Paarden en koeien kunnen er trouwens ook slecht tegen. Wie er wel tegen kunnen? Echte bosdieren als wilde zwijnen, herten en eekhoorns.

Wenst u een persoonlijk tuinadvies over de bostuin of hebben de bomen in uw bostuin tuinonderhoud nodig? Dan kunt u gerust vrijblijvend contact met ons opnemen.

Direct contact opnemen