Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesBoom kappen

Boom kappen

Boom kappen

Boom kappen

Iedereen heeft wel eens gehoord van een grote boom die soms al wel 100 jaar pronkt bij een monumentaal pand. Helaas worden bomen nog wel eens ziek, waardoor er grote risico’s ontstaan. Daarbij moet je denken aan onverwacht vallende takken, die bij een oude boom vaak fors zijn. Zodra er een storm nadert, voel je de angst van het omvallen van de reus. Je moet er niet aan denken wat er dan kan gebeuren.

Boominspectie

Onze boomverzorgers zijn ETW-gecertificeerd en dus opgeleid om bomen te inspecteren op ziektes. In een VTA-rapport leggen we de gezondheidssituatie van de bomen vast en geven we aan of er sprake is van een acuut gevaar. Als de boom ernstig ziek is, ligt de oplossing helaas bij het kappen ervan. Maar soms kan ook met een kleine ingreep een boom behouden blijven. Denk dan bijvoorbeeld aan plakoksel met gevaar voor uitbreken. Met een anker erin kan de boom dan misschien nog jaren blijven staan.

Blijdschap en verdriet

Bij het kappen van oude bomen komen vaak veel emoties los. We spreken mensen die fijne gesprekken hielden onder de schaduw van het bladerdak. Maar ook horen we herinneringen van spelende kinderen, die zich altijd aangetrokken voelden door die grote boom. Als zo’n boom dan wordt gekapt, kan je er best wat verdrietig om zijn. Tegelijkertijd ontstaat er bij veel mensen een gevoel van opluchting. Wanneer de gevaarlijke boom vakkundig is gekapt, is de omgeving een stuk veiliger geworden. Geen zorgen meer van vallende takken op de geparkeerde auto’s of op het dak van de buren. Geen zorgen meer over wandelaars en fietsers die bij stormachtig weer de wind trotseren en geen rekening houden met zieke bomen.

Kapvergunning

Voordat we een boom kappen, controleren we eerst of een kapvergunning moet worden aangevraagd. Deze kapvergunning dienen wij in bij de gemeente met het onderliggende rapport waarin staat toegelicht wat de reden is. (Veel gemeentes eisen tegenwoordig ook een VTA-inspectie van een ETW-er.) Zodra we groen licht hebben gekregen, gaan we over tot de planning van de kap van de boom.

Verkeersplan in verband met het boom kappen

Onlangs hebben we in Huizen een kastanjeboom gekapt die vlakbij de openbare weg stond. In overleg met de gemeente Huizen hebben we een verkeersplan aangeleverd, zodat we een veilige werkplek konden creëren voor onze boomverzorgers. De weg nabij de boom is netjes en veilig afgezet met grote dranghekken. Het verkeer werd keurig omgeleid en de grote kastanjeboom kon veilig worden gekapt.

Waar bestaat het team uit?

Het klimwerk wordt verricht door onze gecertificeerde boomverzorger. Hij bestudeert de boom en kijkt hoe deze van boven naar beneden kan worden weggezaagd. Daarbij werkt hij nauwkeurig samen met de chauffeur van een telescoopkraan die de grote takken veilig naar beneden leidt. Het grondteam staat daar klaar om de kleine takken direct te versnipperen in de takkenversnipperaar en de grote boomstammen te verzamelen in een containerbak. Daardoor is alles direct opgeruimd en netjes. Ten slotte blijft er een boomstronk over. Met een stobbefrees kunnen we de wortels weghalen, zodat er weer een nieuwe boom kan worden ingeplant. Hierbij moeten we wel rekening houden met eventueel leidingwerk in de grond. Dus het laatste moet eveneens zorgvuldig gebeuren.

Heeft u bomen in uw tuin? Als eigenaar bent u in Nederland wettelijk verplicht om uw bomen te onderhouden. Als boomeigenaar bent u verantwoordelijk voor uw boom. Laat vanuit de zorgplicht minimaal één keer per drie jaar uw bomen controleren door een gecertificeerde boomverzorger. Mochten in het VTA-rapport attentiebomen worden vastgelegd, dan kan het zijn dat deze bomen jaarlijks of zelfs binnen het jaar weer geïnspecteerd moeten worden. Wilt u hier meer over weten? Dan kunt u gerust contact met ons opnemen.

Direct contact opnemen