Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesBomen planten

Bomen planten

Bomen planten

Bomen planten

 

Wie vindt het nu niet mooi? Een prachtige boom bij huis waar kwetterende vogeltjes in zingen en die de woonomgeving een frisse, groene aanblik geeft. Maar waar moet je nu op voorhand rekening mee houden bij het planten van bomen? In dit tuinadvies willen we een paar aspecten onder de aandacht brengen.

Wat is de juiste groeiplaats?

Veel mensen schaffen zomaar een boom aan zonder rekening te houden met de groei van de uitgekozen boom. Er zijn bomen die na verloop van tijd zo fors gaan groeien dat zij qua omvang niet meer aansluiten bij de aangeboden ruimte in de tuin. Als de omvang van de kroon dermate groot wordt, waardoor deze bijvoorbeeld de gevel van de woning gaat raken dan heb je een serieus probleem. Datzelfde geldt ook als de boomkroon ver over de openbare weg rijkt, waardoor vrachtverkeer er niet meer fatsoenlijk kan rijden. Als er vervolgens bij rukwinden of storm flinke schades ontstaan, komt er een hoop ellende op je af. Dit is gemakkelijk te voorkomen! Zorg dat je van tevoren een passend boomadvies krijgt, waardoor de juiste boom op de juiste plaats staat en voldoende groeiruimte heeft.

Kan ik kiezen uit elke boom?

Je zult misschien denken dat je kunt kiezen uit elke boom. Maar ook dat is niet verstandig. Er zijn namelijk bomen die gevoelig zijn voor tocht en extreme kou. Als de omgevingsomstandigheden voor de boom niet op orde zijn, zal de boom sneller vatbaar zijn voor ziektes en ook minder goed in het blad zitten. Mogelijke vruchten blijven dan ook achterwege. De ligging van de tuin is dus een belangrijk aspect bij de boomkeuze.

Een gezonde bodem voor het planten van bomen

Een ander aspect is de bodem. De bodemkwaliteit moet op orde zijn om lekker te kunnen wortelen en voldoende vocht en voedsel uit de grond te halen. In een gezonde bodem zit veel bodemleven. Ook kunnen hoeveelheden kabels en leidingen de oorzaak zijn van problemen in de grond. Als er geen groeiruimte is voor de wortels zal dit problemen veroorzaken. Voordat we een passend boomadvies kunnen geven, zullen we de bodem met de bodemlagen beoordelen.

Belang van water

Er is een belangrijke relatie tussen vocht en groei van de boom. Er zijn bomen die er een enorme hekel aan hebben als de grond veel te vochtig is. Maar er zijn ook bomen die goed gedijen op vochtige grond. De vochtbalans moet voor de betreffende boom dus goed op orde zijn. Een tekort van vocht vangen we op met een goed ingesteld beregeningssysteem. Als je een nieuw boom hebt geplant, is het erg belangrijk dat deze voldoende water krijgt om een goede start te kunnen maken. Het kan dan geen kwaad om de boom extra water te geven. Hoe vaak zien we niet bij nieuwbouwwijken dat er rijen bomen worden geplant die zomers compleet verdorren.

Het toepassen van voedingselementen in de grond

Als bomenspecialist kunnen we geplante bomen controleren op groei. Op basis van de bladkleur, bijvoorbeeld, kunnen we vaststellen of er sprake is van vochttekort of een stikstofgebrek. Stikstof heeft voor veel mensen misschien een negatieve bijsmaak, maar voor bomen is het erg belangrijk. De verhouding tussen stikstof, fosfor, kalium en magnesium in de grond moet in balans zijn voor een gezonde boom. Zo zijn er nog meer elementen die belangrijk zijn als bouwstof voor de boom, maar dat gaat te ver voor dit tuinadvies. Kortom: Als de boom niet gezond is, kunnen we bodem- en grondonderzoek verrichten om te kijken wat er mis is. Vervolgens gaan we kijken hoe de bodemstructuur en/of de grond verbeterd kan worden.

Bomen planten? Zorg dat je goed voorbereid bent

Wil je bomen planten in de tuin? Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je zomaar een boom aanschaft en een plekje in de tuin geeft. Schakel gerust onze tuinexpertise in voor een maatwerk beplantingsadvies. Wij hebben bovendien het juiste materieel om de bomen te vervoeren en vakkundig in de tuin te planten. Vervolgens kunnen we tijdens het tuinonderhoud de bomen snoeien en zo gezond en mooi in model houden. Dan heb je er zelf helemaal geen omkijken meer na en kan je het hele jaar door van dit levendige groen genieten!

Advies en hulp nodig bij bomen planten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Direct contact opnemen