Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesBollen planten

Bollen planten

Bollen planten

Zorg nu voor een kleurrijk voorjaar

Het wordt herfst. De eerste koude en natte dagen hebben we inmiddels al weer achter de rug. Bomen worden kaal, veel beplanting verdwijnt of wordt bruin. Wie de winter altijd te lang vindt duren, moet nu in actie komen. Want als je in het najaar bollen plant, begint het voorjaar in de tuin extra vroeg.

Wanneer planten we de bollen? 

Ik zal het je vertellen. Voorjaarsbloeiers kunnen van september tot december geplant worden. Denk aan narcissen, tulpen en krokussen. Zomerbloeiende bollen plant je in de nawinter of in het vroege voorjaar. Denk aan gladiolen, sieruien en lelies. Najaar bloeiende bollen zoals dahlia’s en herfstkrokussen moeten geplant worden in het voorjaar.

Hoe planten we de bollen?

Heb je de bollen in huis? Wacht dan niet te lang met planten. Maak de bodem los en vermeng de grond eventueel met wat oude compost en/of blad. De hoeveelheden en plantdiepte staan vaak op de verpakking vermeld. Voor de plantdiepte kan drie keer de diameter van de bol worden aangehouden (minimaal 5 centimeter en maximaal 13 centimeter). Plant bollen het liefst met het puntje omhoog, omdat ze dan makkelijk kunnen groeien. Vergeten? Geen probleem, ze groeien vanzelf naar boven.

Aandachtspunten voor verwilderingsbollen

Bij verwilderingsbollen, denk aan blauwe druifjes, sneeuwklokjes, bepaalde narcissen en tulpen, is het belangrijk om het loof goed te laten afsterven. Ook als ze in het gras staan. Daarna het loof pas verwijderen. Voeding van het loof wordt namelijk opgeslagen in de bol. Een keer per jaar bemesten met een organische meststof kan echter geen kwaad.

Een kleurrijk resultaat!

Zo zie je, het is even een klusje in het najaar, maar dan wel een klusje met een kleurrijk resultaat in het voorjaar. Nu nog even geduld hebben tot het zover is!

Voor een kleurrijk tuinadvies?

Direct contact opnemen