Blad aan de bomen
Je voelt het, je ziet het en ruikt het! Het wordt voorjaar! De dagen worden langer en de temperatuur gaat langzaam maar zeker omhoog. Vogels beginnen weer geluid te maken en, niet te vergeten, we wachten allemaal weer op het eerste blad wat weer frisgroen tevoorschijn komt.
Maar hoe komt het eigenlijk dat er in het voorjaar weer blad aan de bomen komt?
In het voorjaar, als de temperatuur weer omhoog gaat en de grond weer warmer wordt, nemen de wortels weer vocht op en neemt de druk in de sapstroom toe. Dit wordt worteldruk genoemd. Deze worteldruk zorgt ervoor dat het water naar de takken en twijgen wordt gepompt en de bomen weer uitlopen. In het najaar, als de boom zijn blad laat vallen, wordt er een hormoon opgeslagen in de knoppen: abscisinezuur. Dit wordt in het blad aangemaakt tijdens het groeiseizoen en later opgeslagen in de knoppen, zodat deze in rusttoestand komen. Bij lage temperaturen wordt dit hormoon geleidelijk afgebroken, zodat er niet met een paar warme winterdagen weer blad aan de bomen komt. Als het abscisinezuur is afgebroken tijdens de winter en de temperatuur is nog te laag, dan wordt het uitlopen van de knoppen weer tegengegaan doordat er nog niet voldoende water kan worden opgenomen. Zodra de temperatuur dus omhoog gaat in het voorjaar en de worteldruk toeneemt, zullen de knoppen gaan uitlopen. Omdat het abscisinezuur dit niet meer tegenhoudt!
Pas op met het snoeien van diverse bomen en struiken
Als de worteldruk in het voorjaar hoog is, kun je niet alle bomen en struiken snoeien in verband met ‘bloeden’. Dan verliest de plant al snel veel voedingsstoffen en vocht. Om het gemakkelijk te onthouden noemen we deze bomen ABC-bomen: Acer (esdoorn), Betula (berken) en Carpinus (haagbeuk). De Juglans (walnoot) kan echter ook flink bloeden net als de druif en de kiwi. Ga dus niet zomaar alle bomen en struiken snoeien in het voorjaar!
Wilt u de tuin vakkundig onderhoud geven?