Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesAppelboom planten

Appelboom planten

Appelboom planten

Tuinadvies appelboom planten

Als je zomers in het buitengebied fietst, zie je ze regelmatig staan. Grote appelbomen met fris groen blad die verleidelijk gevuld zijn met heerlijke appels. Maar hoe leuk is het om zelf een appelboom in de tuin te planten waar je het hele jaar plezier aan beleeft. En er zijn heel wat soorten appelbomen die je goed kunt planten in je eigen tuin. Als de grond niet bevroren is, kun je in januari prima een appelboom planten!

Een geschikte plek voor de appelboom

Een appelboom is niet veeleisend. Maar voldoende zonlicht, ruimte en een gezonde bodem zijn wel belangrijk om de boom gezond te houden. Kijk dus van te voren goed naar een geschikte plek in de tuin. Daarbij moet je rekening houden met de groei van de boom zodat deze in de toekomst ook geen problemen gaat geven. Door de boom jaarlijks te snoeien, blijft de boom gecontroleerd groeien en mooi in vorm.

Welke appelboom kies je?

Er is best wat keus in appelbomen. Denk goed na wat voor soort appels je graag wilt plukken. Zure appels, zoals de goudreinet, zijn heerlijk in de appeltaart maar niet direct aan te raden als een lekkere handappel. Wij vinden de elstar een aanrader. Deze boom is in verschillende maten verkrijgbaar als halfstam, hoogstam maar ook in leivorm. Welk model appelboom je het beste kunt kiezen, is sterk afhankelijk van de grootte van de woning en van de tuin. Voor een fraai aanzicht is het belangrijk dat de verhoudingen ten opzichte van de woning en de tuininrichting helemaal kloppen. Want een appelboom heeft het hele jaar een belangrijke sierwaarde in de tuin. Zelfs in de winter! Zodra je slingers met pinda’s  en smaakvolle vetbolletjes in de boom hangt, zul je zien dat de vogeltjes hier heerlijk van gaan smullen.

Eerst de bloesem en dan de vruchten

Voordat je appels kunt plukken, moet de appelboom wel goed gebloeid hebben. In het voorjaar is het flink genieten van de prachtige appelbloesems die de boom een feestelijk aanzicht geven. Bekijk zo’n appelbloesem maar eens van dichtbij! En ontdek dan de kleine bloemblaadjes en de meeldraadjes met het gele stuifmeel. Ook de bijen strijken graag neer op de appelbloesem. Deze nuttige insecten zijn dol op het zoete sap in de bloem.

Het planten van de appelboom

Als je een appelboom in de tuin wilt planten, kun je dat het beste doen tussen november en maart. Zolang de grond maar niet bevroren is, kun je gaan planten. Dan profiteer je waarschijnlijk hetzelfde jaar al van de eerste vruchten. Zorg er wel voor dat de omstandigheden  voor de appelboom goed zijn. Graaf een ruim gat, 1,5 keer de kluit, waarin je de appelboom plant en controleer direct of het water rondom de wortels goed kan weglopen. De meeste bomen kunnen er slecht tegen als ze langdurig in het water staan. Nadat je de boom hebt geplant, vul je het gat verder op met bomengrond. Daar zitten al lekker wat voedingsstoffen in, die de groei zullen bevorderen. Daarna is het belangrijk dat de boom voldoende water krijgt, zodat de boom een goede start kan maken.  Zodra er blad aan de bomen zit, kun je het vochttekort zelf heel goed vaststellen. Want als het blad slap wordt en gaat hangen, dan heeft de boom overduidelijk dorst en zul je flink moeten gieten. Een langdurig vochttekort is schadelijk voor de appelboom en dat moet je dus altijd zien te voorkomen. Trouwens, als je de boom teveel water geeft, zie je dezelfde verschijnselen als bij een tekort aan vocht. Schat zelf in welke situatie van toepassing is en neem de juiste acties.

Wij helpen u graag

Wilt u een appelboom in de tuin planten en de werkzaamheden uit handen geven? Wij helpen u graag. Naast ons vakkundig advies over de tuininrichting en boomkeus, komen onze hoveniers met alle benodigde materialen om de appelboom een mooie plek te geven in uw tuin!

Wilt u gebruik maken van onze expertise? Neem dan gerust contact met ons op.

Direct contact opnemen