Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuin winterklaar maken

Tuin winterklaar maken

Zodra het najaar is en het blad van de bomen valt, is de tijd aangebroken om de tuin winterklaar te maken. Voor het winterklaar maken van de tuin kunt u denken aan de volgende werkzaamheden:

Onderhoud van de beplanting en snoeien van hagen

Tijdens het tuinonderhoud in het najaar wordt gespeeld met de beplanting. Wij houden het ontwerp als leidraad en proberen de tuin tijdens het onderhoud intact te houden. Denk daarbij aan de vaste structuren en zichtlijnen. Het kan ook zo zijn dat planten die in de zomer prachtig hebben gebloeid het zicht ontnemen van planten die in de winter decoratief zijn. Door deze planten te snoeien, hebben we weer oog voor de bloeiende herfstplanten. Uiteraard houden we er wel rekening mee of de plant goed vorst kan verdragen als deze wordt gesnoeid. Er zijn altijd groepen vaste planten die gescheurd moeten worden in het najaar zodat ze in het voorjaar weer een frisse start kunnen maken. Naast de planten worden ook de hagen netjes gesnoeid zodat ze weer strak de winter ingaan!

Verwijderen van bladafval

In de herfst vallen grote hoeveelheden bladeren. Wij zorgen ervoor dat het bladafval wordt verwijderd van het gazon en van de bestrating. Daarnaast verwijderen we het blad uit bepaalde groepen beplanting om verzuring tegen te gaan. Veel planten hebben een hogere PH dan dat gemiddeld nodig is. Denk dan bijvoorbeeld aan de lavendel. Het is verstandig om juist bij deze planten het bladafval te verwijderen. Bij bijvoorbeeld de Rhododendron geldt precies het tegenovergestelde. Daar mag best wat bladafval blijven liggen. We houden rekening met wat de plant nodig heeft. Uiteraard houden we voortdurend rekening met de esthetische uitstraling van de borders.

Onderhoud van het gazon

Met het oog op de zichtlijnen in de tuin, schenken we ook veel aandacht aan het gazon. De graskanten worden gestoken zodat de gehele winter door de lijnen van het gazon weer duidelijk zijn. Daarnaast is het een mooi moment om het gazon te bekalken, zodat de gazon de tijd krijgt om de stoffen op te nemen. In het voorjaar kan weer worden genoten van een prachtig groen tapijt.

Schone sierbestrating

Onkruid tussen de sierbestrating ziet er onrustig en onverzorgd uit. Bij het winterklaar maken van de tuin, zorgen we ervoor dat het laatste onkruid uit de bestrating wordt verwijderd zodat de bestrating schoon de winter in kan gaan. Daarnaast kunnen we de bestrating met anti-alg behandelen. Dat is wel zo veilig, want de kans op uitglijden in de winter is dan een stuk minder groot.

Afsluiten van de beregening

Het beregeningssysteem wordt, als de tuin winterklaar wordt gemaakt, door ons afgesloten. Met lucht verwijderen we het water in de leidingen, verdeelunit en kleppen. De slechte O-ringen worden vervangen, de pompen worden binnen gezet en indien nodig vindt afkoppeling plaats. Door zorgvuldig onderhoud en het winterklaar maken van het beregeningssysteem kan het jarenlang meegaan.

Tuinverlichting schoonmaken

Met mooie tuinverlichting ziet de tuin er juist tijdens de donkere winteravonden  extra sfeervol uit. Bij het tuinonderhoud zorgen we ervoor dat de tuinverlichting wordt schoongemaakt. Wanneer het nodig is, worden lampen vervangen. Als de tuin er weer zo strak en verzorgd bijligt, willen we daar wel zoveel mogelijk van genieten!

Zullen wij uw tuin winterklaar maken?

Direct contact opnemen